Ομάδα Εγκύων

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι φυσιολογικές καταστάσεις. Ωστόσο αποτελούν γεγονότα που σηματοδοτούν πολλές και εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές στη ζωή της γυναίκας και του ζευγαριού, καθώς φέρνουν έντονα συναισθήματα και όλα όχι τόσο ευχάριστα. Προσμονή, χαρά, συγκίνηση αλλά και αγωνία, φόβος ή και θυμός μπορεί να συνοδεύουν όλο αυτό το ταξίδι. Η μέλλουσα μητέρα έχει να λάβει αποφάσεις με ιδιαίτερη βαρύτητα πού αφορούν τη ζωή της, το επάγγελμα και τη καριέρα της, τις σχέσεις της με τη πατρική αλλά και τη νέα οικογένεια και την ανατροφή του παιδιού. Επιπλέον, προστίθεται ένας ακόμη ρόλος στη ζωή της στον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί.

Η ομάδα εγκύων απευθύνεται ακριβώς σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία ξεκινούν με την είδηση της σύλληψης και συνεχίζονται και μετά τον τοκετό. Προσφέρει συναισθηματική και πρακτική προετοιμασία και στήριξη στις μέλλουσες μαμάδες. Επικεντρώνεται στις αγωνίες, τους φόβους σχετικά με τις αλλαγές στο σώμα, τη σχέση με το σύντροφο, τις συναισθηματικές διακυμάνσεις, τη διαδικασία του τοκετού και τις επιλογές πού υπάρχουν αλλά και τις σχέσεις με το ευρύτερο και κοντινό περιβάλλον. Οι μέλλουσες μητέρες ευαισθητοποιούνται στη σχέση με τον εαυτό, το νεογνό, τον σύντροφο. Με αυτόν τον τρόπο η μετάβαση από τη σχέση του ζευγαριού στην ομαδική σχέση της οικογένειας γίνεται πιο ομαλά.

Η συχνότητα των συναντήσεων είναι εβδομαδιαία και η διάρκεια της συνάντησης 1,5 ώρα. Στην ομάδα συζητούμε και χαλαρώνουμε με ασκήσεις και αναπνοές. Σε τακτά χρονικά διαστήματα δεχόμαστε στη συνάντηση και τους συντρόφους για να μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα για το επερχόμενο γεγονός.

© 2023

Θέμα από Anders Norén